Welke Belgische maaltijdboxen zijn er?

In Nederland zijn er veel aanbieders van maaltijdboxen. Denk aan HelloFresh, Familiebox, de Krat en Willem&Drees. Sommige aanbieders opereren ook over de grens met België. Onder ander HelloFresh, Marley Spoon en Ekomenu hebben hun maaltijdbox ook beschikbaar gemaakt voor de belgische consumenten. In dit artikel bespreken nog enkele belgische maaltijdboxen die je misschien interessant vindt. 

Verschillende kookboxen in België

Ten eerste zijn er diverse supermarkten die als extra service een eetbox hebben ontwikkeld. Denk dan aan Click & Cook van delhaize of simply you box van carrefour. Ook zijn er speciale box-aanbieders die zich volledige op de belgische klanten hebben toegespits. Dit zijn onder ander smartmat, foodbag en 15gram. Vooral foodbag en 15gram zijn populaire maaltijdboxen in belgië. Wekelijks bezorgen ze bij duizenden klanten hun boxen. Je kunt net als bij HelloFresh kiezen uit veel maaltijden die wekelijks wisselen. Je zit nooit vast aan een abonnement (kunt altijd pauzeren of opzeggen)

Populaire recepten uit de box

In een maaltijdbox vind je veel verschillende soorten producten en recepten. Ingrediënten die bedoeld zijn voor een vegetarische maaltijd, maar ook vlees en vis. Daarnaast zijn er leveranciers die hun maaltijdbox biologisch aanbieder. Om je een idee te geven hebben we hieronder enkele van onze favoriete recepten uit de maaltijdbox voor je op een rijtje gezet. De vlaamse frieten en brusselse wafels hebben we maar even weggelaten:

Eendenborst met rode wijnsaus en gekonfijte peer

Dit kan ik je aanbevelen voor de feestdagen. Het is leuk om klaar te maken zonder dat het al te veel tijd en moeite kost en het resultaat is een mooi schilderij op je feestdis. Sober, maar prachtig van smaak. Een aanrader. Gekonfijte peer heeft een bijzondere smaak en combineert uitstekend met kruidige vleessoorten en/of wild.

  • Schenk een fles fruitige rode wijn (bijv. een jonge Beaujolais) in een pan en voeg 100 gram suiker en 1 kaneelstokje toe. Schil 6 stevige rijpe Conférence peren en pocheer ze zo’n 20 minuten in het warme wijn mengsel. Neem de gekonfijte peren uit het uienmengsel en houd ze apart warm. (oven)
  • Boen de sinaasappel schoon en trek met een speciaal mesje (dat heet een ‘zesteur’) dunne reepjes van de schil. Pers de vrucht uit.
  • Voeg het sap en ook de schilletjes van de sinaasappel bij de wijn en laat het mengsel op hoog vuur inkoken tot een siroop. Klop er met een garde stukje voor stukje 150 gram (in klontjes gesneden) roomboter door tot een gladde saus ontstaat.
  • Bak intussen de zes eendenborstfilets (licht gezouten) in ongeveer 10 minuten rondom bruin, de binnenkant moet nog rosé zijn! Leg de filets op het bord, maal er nog wat peper overheen en schenk er wat wijnsaus overheen. Serveer met een toefje puree, de lauwwarme peren en haricots vert.

Onbeschoft lekker gevulde kerstkalkoen

Een feestelijke dis is pas compleet met een kalkoen. En op deze manier is de kalkoen niet droog, absoluut verrukkelijk en nog dágen lekker op salades, op brood of met een toastje.

  • Was de kalkoen schoon en dep hem droog. Zout en peper de kalkoen binnen en buiten. Strooi wat extra paprikapoeder aan de buitenkant van de kalkoen. Vet -voor het zouten- de kalkoen aan de binnenkant in met roomboter.
  • De vulling. Vermeng 4 ons mager kalfsgehakt met vier sneetjes brood en wat melk. Voeg zout, peper, een gesnipperd uitje, nootmuskaat en klein scheutje ketchup toe.
  • Hak 2 ons kastanjechampignons fijn in de keukenmachine en voeg dit eveneens toe. Je kunt naar eigen idee nog wat verse kruiden toevoegen zoals peterselie of bieslook(fijngehakt). Zelf vind ik het lekker om er twee eetlepels sinaasappelsap aan toe te voegen. Eigenlijk kun je naar eigen idee erbij doen wat je maar lekker vindt, ook kruiden als tijm en majoraan zijn erg lekker. Proef altijd de gehakt door een weinig aan te fruiten in een koekenpan en maak het dan op smaak af. Vul de kalkoen met dit mengsel.
  • Plaats de kalkoen in een ruime ovenschaal (om het vocht op te vangen) en parkeer hem in een voorverwarmde oven van zo’n 180 graden en laat hem gaar worden in ongeveer 2 uur (ligt aan de grootte van de kalkoen). Bedruip hem regelmatig tijdens het garen met zijn eigen vocht. Je kunt hem nog larderen met wat spek(gewoon wat bacon op zijn rug leggen), maar ik doe dat nooit.

Reebout met rozemarijnsaus

In sommige jaargetijden ligt ree bij de poelier. Dit is een recept voor 6 personen, maar het is niet echt handig om minder te maken. Gelukkig is het goed houdbaar in de koelkast als je toevallig met minder mensen bent. En wanneer je een onuitwisbare indruk wilt maken serveer je er gevulde appels bij!

  • Snijd 1 kg reebout zonder bot in grove stukken en bak het rondom goudbruin in de Bertolli. Voeg dan de volgende ingrediënten toe: 3 middelgrote in vieren gesneden uien, een vierde theelepel kruidnagelpoeder (of vijf echte kruidnagels), 1 theelepel zout, een vierde theelepel kaneelpoeder, 1 takje rozemarijn, een halve kop port en 2 koppen rode wijn.
  • Laat alles een half uur stoven in een afgesloten pan. Zet een vlamverdeler tussen de pan en het vuur zodat het niet aanbrandt of houdt het goed in de gaten. Haal de pan van het vuur als het vlees goed gaar is en sla er dan voorzichtig de crème fraiche doorheen.
  • Voor de gevulde appels heb je een vrij zure appel per persoon nodig. Snijd een stukje van de bovenkant af en verwijder het klokkenhuis met een appelboor. Vul de holte met een mengsel van bessengelei (of jam), een scheutje port, suiker, kaneel en een snufje kruidnagelpoeder. Leg er een klontje boter op en braad de appels in de oven. Deze delicatesse kun je eigenlijk bij elk vele soorten vlees serveren. Je kunt de appels ook eerst schillen, maar dat is niet echt nodig, het staat prachtig als de schil er nog om zit.

Plaats een reactie